Egészben sült csirke zöldségágyon

Vasárnap van, tudom, rántott hús napja...de legyen most valami más! Sokszor hangoztatom, hogy lusta vagyok, ezért az egyszerűségre törekszem. Szeretem a konyhám, szeretek főzni is, de van bőven még elfoglaltság, amire szeretnék időt szakítani, ezért a konyhában törekszem az egyszerű, gyors, időt megtakarító ételek készítésére. Az ízek orgiájáról azonban nem szeretek lemondani! Ez a recept is kiváló ötvözete az egyszerű, de mégis isteni étkeknek.

Egészben sült csirke zöldségágyon

Hozzávalók: 

1 egész bontott csirke

1 db vöröshagyma

1 db citrom

kókuszzsír

bors

fél gumó zeller

4 db répa

5-6 db sonkahagyma

Elkészítés: 

A sütőt előmelegítem 200 fokra, amíg melegszik előkészítjük a csirkét. Jó alaposan megmosdatjuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. A kókuszzsírt kicsit megmelegítjük, hogy könnyen kenhető legyen, a sót és borsot belekeverjük. Ezzel a masszával a csirkénket jól bedörzsölgetjük, átmasszírozzuk. A csirkénk hasát megtömjük a félbevágott citrommal, hagymával, lábacskáit összekötözzük. Mehet is a mély tepsibe, mellével lefelé. A sütési időt úgy számoljuk ki, hogy fél kilónként 20 percre és plusz egy fél órára lesz szükségünk. Az én csirkém jelen esetben másfél óra alatt sült meg. Az így előkészített csirkét a meleg sütőbe tolom, a sütési idő felénél kb. megfordítom, hogy a melle is pirulhasson. Az első félidőben míg a pipi sül, előkészítem a köretet is. Egy nagy zellergumó felét, a répát, hagymát is megpucolom. A zellert kockázom, a répát karikázom, a hagymát cikkekre vágom. Ha eljött a forduló ideje, a csirkét megfordítom, a köretnek valót pedig köré igazítom. Ízesítem ki sóval, borssal, majd mehet vissza sülni. Mire a csirkém megsül és szép piros lesz, addigra a köret is megpuhul körülötte. A sütőből kivéve nincs sok idő gyönyörködni, mert a család már darabolja is, kinek szárnya kinek combja, a kismadárnak hamarosan se híre se hamva:)

Sült csirke tálalva

 

Jucus képe

Kis konyhámban tüsténkedek, jóízűen eszegetek! :)

Facebook Hozzászólás