Húsleves, alaplé

Hétvégén egy jó húsleves.... az otthont idézi. Nyálkás, téli, náthával és influenzával teli napokon is, ahogy a normál hétköznapokon vagy hétvégéken is jól tud esni egy finom húsleves. Én személy szerint ha húslevest főzök, akkor egy hadseregnyi adagnál kevesebbre sosem sikerül. Így viszont amit nem fogyasztunk el azonnal abból kiváló alaplé lesz a többi finom levesünkhöz, ételünkhöz. Ha paleoról beszélünk, akkor csak semmi feldolgozott, finomított élelmiszer, így a régen mindenbe beledobált leveskockát és ízfokozókkal teli vegetát el is felejtettem gyorsan, és a saját készítésű alaplevemet használhatom immár.

Hozzávalók: 

1 kg színhús

50 dkg csont

50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa,zeller, karalábé)

1 közepes fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

10-15 szem bors

1 körömnyi cseresznyepaprika

1 csapott mokkáskanál sáfrányos szeklice

1 csokor petrezselyem

1 zöldpaprika

1 paradicsom

Elkészítés: 

Minden hozzávalót alaposan megmosunk, megtisztítunk.
Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a csontokat, arra a darabokra vágott húst, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán (4-5 ujjnyira) ellepje. Forrásig hevítjük - a régi hagyománnyal szemben nem habozzuk le, mert oda az értékes fehérje, leülepszik szépen az a hab magától, nem lesz zavaros tőle a leves! -, hozzáadjuk (teatojásba zárva) a szemes borsot, a fokhagymát, a sáfrányos szeklicét - gyönyörű színt ad a levesnek! -, a cseresznyepaprikát, a hagymát egészben és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, a csokorban hagyott petrezselymet, és további lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük.

Ezután a zöldségeket, a húst és a csontokat külön-külön tálakba kiszedem, a levest pedig szűrőn levesestálba átmerem. Én nem vagyok az a tipikus tésztával húslevest evő ember, így nekem ez a rész nem hiányzik, de aki nem bír meglenni tészta nélkül az válasszon a készen kapható paleo levestészták közül, esetleg, ha vállalkozó szellemű, akár maga is elkészítheti. Egyszer talán én is megpróbálom, és akkor itt is megtaláljátok majd az eredményét!


húsleves

 

Ha valaki nem bírja a zsíros levest, akkor egy éjszakára hűvösre teheti, így másnap a fagyos zsiradékot maradéktalanul el lehet távolítani a tetejéről.
A kész levet kisebb jól zárható műanyag edényben, vagy akár fagyasztóba szánt fólia tasakban is gyönyörűen lefagyaszthatjuk adagonként, így más levesek, krémlevesek, mártások alapja is lehet később.

 

 

Jucus képe

Kis konyhámban tüsténkedek, jóízűen eszegetek! :)

Facebook Hozzászólás