Vörösboros marhapörkölt

Ha valaki meghalja, hogy paleo ételeket eszünk, azonnal kétségbeesve azt kérdezi, hogy akkor mi a fenét is ehetünk, mert ugyebár köztudott, hogy egy csomó étel tiltva van. Na ilyenkor jön jól a számtan tudásom, mert gyorsan el kell számoljak na nem tízig, hanem annál sokkal tovább:) A paleo étrend nem csupa sosem hallott hozzávalóból áll, sőt sokszor hihetetlenül kézenfekvő finom magyaros ételek is beleillenek ebbe az étrendbe. Ilyen ez a finom vörösboros marhapörkölt is! A vörösbor miatt ez némiképp kompromisszumos, de ha valaki annyira szigorú akar lenni, amilyen én nem vagyok, akkor egyszerűen hagyja ki. Köretként ehetünk hozzá savanyúságot, vagy zöldségeket. Hogy fehérkenyérrel jelen esetben nem ér tunkolni, nos ez kicsit talán érzékeny pont, de erre is vannak kiváló alternatívák paleo változatban is, amiket ki lehet próbálni. Hamarosan ezek is itt fognak szerepelni a receptek között.

Vörösboros marhapörkölt

Hozzávalók: 

1 kg sovány marhahús

0,5 kg vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

pirospaprika

só, bors

2 dl vörösbor

kömény

1 zöldpaprika

1 paradicsom

majoránna

kakukkfű

Vörösboros marhapörkölt alapanyagok

Elkészítés: 

A húst közepes kockákra vágjuk és félretesszük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, én mivel lusta vagyok ezt aprítógéppel teszem. A hagymát zsíron pirítjuk, míg aranysárga nem lesz, majd kis vízzel felöntjük és újra zsírjára sütjük, közben sózhatjuk. A hús a hagymára dobjuk, és fehéredésig nagy lángon sütjük. A hús kis levet enged, ekkor mehet is a pirospaprika. Én előszeretettel használom a füstölt fajtát, mert még különlegesebb ízt ad a pörköltnek. A paprika után mehet a pöribe a kömény és két gerezd zúzott fokhagyma és az apróra vágott zöld paprika. Kicsit magára hagyhatjuk ezután a lábast, hadd főljön magában, ha szükségesnek látjuk adhatunk egy kis vizet hozzá. 

Vörösboros marhapörkölt készülAddig is a paradicsomot leforrázzuk és megfosztjuk héjától. Nagyjából félidőben mehet a paradicsom is a lábasba, és tovább fűszerezzük kevés kakukkfűvel, majorannával és őrölt borssal. Ízlés szerint kevés erős paprikát is adhatunk az ételhez. A fűszereket pedig a finom vörösbor követi, s az egészet tovább főzzük míg a hús meg nem puhul. A végén még lehet ízesíteni még fokhagymával, köménnyel ízlés szerint. Végeredményként sűrű, barna, illatos pörköltet kell kapnunk.

 

 

Jucus képe

Kis konyhámban tüsténkedek, jóízűen eszegetek! :)

Facebook Hozzászólás