A köret mindig is fogós kérdés nálam. Kezdő paleosként azt hiszem természetes, hogy mindig azon töröm a fejem, hogyan lehetne a “normálishoz” hasonló köreteket készíteni. A minap vettem a boltban édesburgonyát. Tekintettel arra, hogy eddig még sosem ettem ezt a zöldséget így most elsőre valami különlegesre készültem. Az is lett, bár a végeredmény némi tapasztalattal biztosan szebb lett volna, az ízre azonban így sem lehet panasz:) A recept eléggé hosszadalmas, így inkább hétvégére ajánlom, erős idegzetűeknek, vagy mesterszakácsoknak:))) én igazán egyiknek sem vagyok mondható….egyelőre van még mit gyakorolnom!
Hozzávalók:
- 2 nagyobb édesburgonya
- 2 csésze mandulaliszt
- 1 csésze tápiókakeményítő
- 1 csésze gesztenyeliszt
- 1 teáskanál Himalayai só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- csipetnyi fokhagymagranulátum
- 1 tojásfehérje
- némi paleolaj a sütéshez
Édesburgonya gnocchi elkészítése:
Előszöris a sütőt bekapcsolom 175 fokra, és a villával megszurkált édesburgonyákat kb. 50 perc alatt szép puhára sütöm. Ekkorra kicsit kifogynak a ruhájukból, és a sütőből kivéve szépen le is lehet húzni a héjukat. Ezután késes aprítóba raktam, ahol pürésítettem őket.
Egy tálba öntöttem, majd jöttek a lisztek, só, fokhagymagranulátum és szódabikarbóna. Emellett a tojásfehérjét habbá vertem és a tésztához kevertem finom mozdulatokkal. A tésztát pihenésképpen a hűtőbe tettem.
A hűtőben kb. fél órát pihent, majd kivéve kis golyókat formáltam belőlük két teáskanál segítségével. Ne kerekedjen senki szeme, nem vagyok én ekkora szakácsművész, de ha már ilyen bonyolult a kaja, akkor adjuk meg a módját! No meg még sose próbáltam ki ezt a módszert sem:) A kis golyókat forrásban lévő vízben megfőztem pár perc alatt, majd a vízből egy szűrőbe tettem át. Ezután paleolajat hevítettem egy serpenyőben, és a kis golyók minden oldalát szépen megpirítottam. Az első köröm kissé odaégett, de ennyi macera után már csak nem adom fel!
Hozzászólások