Az idejére se nagyon emlékszem mikor sütöttem legutóbb, pedig annyi ötletet láttam már a neten, amiket mind csokorba gyűjtöttem, hogy szabadidőmben kipróbálhassam őket. Ebből is látszik, hogy nehéz szabaddá tenni magunkat a hétköznapok sodrásában. Közeleg a tél, a hűvös esték. Ilyenkor méginkább vágyom a melegségre, illatos sütikre, forró kakaóra és egy jó könyvvel mélyre süppedek a karosszékben. Mielőtt azonban beköszönt a tél, ki kell kísérleteznem pár mennyei süteményt, amit paleo módra is el lehet készíteni. Álljon itt első kísérlet gyanánt egy kakaós csiga recept.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 10 dkg mandulaliszt
- 10 dkg lenmagliszt
- 2 dkg útifűmaghéj
- 10 dkg kókuszzsír
- 3 dkg eritrit
- csipet só
- 2 tojás
- 2 dl víz
- fél zacskó sütőpor
Töltelékhez:
- 10 dkg kókuszzsír
- 3 csapott kanál karobpor, vagy kakaópor
- 3 evőkanál méz vagy eritrit
Elkészítés:
A vizet az útifűmaghéjjal és a sütőporral és csipet eritrittel elkeverem, majd félreteszem, hogy jól megszívhassa magát. Ez lesz a “kovászunk”. A liszteket egy nagy tálban összekeverem az eritrittel, csipet sóval és a tojásokkal, majd a félretett “kovászt” is hozzáteszem. Az egészet jól összekeverem, átgyúrom. Csinos kis masszív gombócot kell kapnunk a végére.
Közben a töltelékhez való kókuszzsírt épphogy folyóssá olvasztom, és hozzáadom a karobport és a mézet. Szépen elkeverem, és hűtőbe teszem, hogy kenhető massza legyen belőle.
Ezután a tésztámat két sütőpapír között kinyújtom, lehetőség szerint téglalap alakúra, de hát ember tervez, Isten végez…nekem csak nem akart sikerülni:)
A tölteléket rákenjük a tésztára és a sütőpapír segítségével megpróbáljuk szorosan feltekerni. Centis karikákat vágunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a csigáinkat egymás mellé.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és a csigákat 20-25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, és forró kakaóval vagy teával kísérve fogyasztjuk.
Hozzászólások